Putevima staja

Roško Polje – prekrasan dan, idealan za dnevni izlazak u prirodu.

Skupina od petnaestak entuzijaista i ljubitelja prirode odlučila se za šetnju po kršnoj Grabovici. Odluka je pala da se posjeti što veći broj davno napuštenih i polaka u zaborav potisnutih ognjišta - staja.

Nakon okupljanja (Radoši) na unaprijed dogovorenom mjestu, krećemo polako put Deseta. Praćeni kristalno čistim nebom uz žarko sunce počinjemo cijelodnevni izlet. Raspoloženje vrhunsko uz veliku znatiželju većine za upoznavanjem naše ne tako davne prošlosti.

Laganom šetnjom stigli smo do Ombarske lokve (napravljene za vrijeme Austro-Ugarske) u ovo sušno doba godine još uvijek prepune vodom. Lokva se doima veličanstveno, kružnog oblika, nakon više od stotinu godina u veoma dobrom stanju. Možemo samo zamisliti koliko vremena je bilo potrebno našim starima bez ikakve pomoći tehnike, dopremiti i isklesati (obraditi) kamen, te ga uredno kružno i posložiti.

Desno od ombarske lokve nalaze se jedine obnovljene Begove staje.

Nekad davno staje – danas moderno seosko gospodarstvo izdignuto nešto iznad Ombarske lokve prema planini Mideni djeluje veoma impresivno.

Ovdje primjećujemo da vrijeme nije stalo, posvuda ovce, purani, krave, te njihovi čuvari. U ova vremena lijep za pogledati i diviti se.

 

Nailazimo i na prapovijesne do sada neistražene grobove.

Evo poruke kako studentima, tako I arheolozima da posjete našu Grabovicu koja u svojim njedrima skriva mnoge tajne iz daleke prošlosti.

Vjerujem da će doći vrijeme kad će mnogi detalji I pronalasci sa naših prostora obogatiti zbirku ponekog od muzeja u ovoj našoj dolini suza.

 

Putem nailazimo na Karadžića, Gargića, Maćine, Trokulve, Gačića staje.

Priroda polako čini svoje i vraća sve što su ljudi pokušali uzeti. Staje većinm sravnjene sa zemljom kao da je ovdje prošao veliki tsunami. Poneka čatrnja (spremište vode) ukopana u zemlju pruža otpor majci prirodi držeći vodu okružena masovnim kamenjem a odozgo ćemerena pločama, jednim dijelom otvorena prkosi zubu vremena a nama daje do znanja i kao da nas moli I vapi da sačuvamo našu prošlost I da zaustavim daljnje urušavanje.

Druckversion Druckversion | Sitemap
© Ped-Zavelim