Močila-Vrh Kolakovac (Zavelim)

Zavelim je naša najviša planina, a ujedno je i prirodna granica između Dalmacije i Bosne i Hercegovine. Usponi zahtijevaju dobru kondiciju jer su dugi i strmi, no svakako se isplati hodati tim putevima. Na Zavelimu se nalazi i najviši vrh, Kolakovac(1347 m). S njega se vide planine Bosne i Dalmacije, a dobro je uočljivo i Jadransko more.

Proteklih nekoliko godina, planina Zavelim postala je top odredište brojnih planinarskih društava, posebno iz susjedne Hrvatske.

Da se upornim radom i promocijom pozitivnih aktivnosti mogu pokrenuti mnoge stvari na korist ne samo pojedincima, nego i široj društvenoj zajednici, najbolji dokaz je Planinarsko ekološko društvo Zavelim. Do prije nekoliko godina, samo rijetki su posjećivali  Zavelim i Roško Polje i doživljavali ga kao poželjno planinarsko odredište. Osnutkom i aktivnostima PED Zavelim, to se iz temelja promijenilo.

Ovakvim aktivnostima daje se doprinos sigurnosti posjetitelja, ali i na atraktivnosti pojedinog terena za sve ljubitelje planina i planinarenja

Ova staza je dodatno uređena i predstavlja osvježenje svim planinarima.

Staza je u potpunosti očišćena od šiblja i srušenih stabala, popravljene su markacije koje više nisu služile svojoj svrsi, a očišćen je i njezin početak.

Početna točka uspona je na području izvora Močila. Tu je prostrana livada pogodna za parkiranje automobila. Tu je izgrađena nadstrešnica sa stolovima i klupama a pored nje je izgrađen veliki roštilj, pa ovo mjeto djeluje opuštajuće i zove na odmor.

Staza odavde ide najprije šumskim putem, zatim kroz kanjon vododerinom vrlo oštro uzbrdo, do izlaska na greben (1,5 km od polazišta). Dalje uspon vodi oko nekoliko vrtača, pa po grebenu do vrha (1,0 km po grebenu).

Ova posljednja dionica vodi po kamenitoj goleti koja je obrasla u travu.

Ovo je najkraći i najnaporniji uspon na Zavelim.

Uz Zavelim i stazu „Močila-Kolakovac“, veliki interes vlada i za druge staze, posebno za stazu koja vodi rubnim dijelom planine Zavelim, od Ušica iznad Vojkovića, Pavlovića, Livadica, Kolakovca pa do kote Vinica.

 

Druckversion Druckversion | Sitemap
© Ped-Zavelim